Kako postati hacker?

Hacker je osoba koja dolazi do tuđih podataka tako što koristi manjke u zaštiti. Obično hacker provaljuje u tuđa računala ili u tuđe mail servise poput Gmaila, Facebooka i slično.

Unatoč tome, hacker ne mora nužno biti zla ili negativna osoba. Postoji pojam ‘etičnog hakiranja’ koji se odnosi na radnje vezane za podizanje sigurnosti, dakle upravo suprotnoj radnji od provaljivanja. Hackeri mogu biti osobe koje svojim vještinama pomažu i štite podatke od zlonamjernih očiju.

Kako se postaje hacker?

Hacker mora puno toga naučiti. Mora poznavati glavne operativne sustave (Linux, Windows i iOS), mora razumjeti mrežnu razmjenu podataka i funkcioniranje Interneta općenito. Zatim još treba i savladati rad s određenim alatima koji će mu omogućiti snifanje prometa ili recimo skriveno spajanje na tuđu mrežu.

Snifanje prometa

Jedna od češćih hakerskih metoda sastoji se od snifanja prometa. Hacker se spaja na router mreže i upija sav promet koji ide preko rutera (dakle sav promet na mreži). To mu omogućava da prati koje adrese je posjećivao koji korisnik na mreži te koje je podatke slao i primao. Iz tih podataka moguće je iščitati i povjerljive podatke poput šifri, brojeva kreditnih kartica i sl.

Zaštita od hackera

Online servisi koji paze na sigurnost svojih korisnika koriste SSL certifikate. To je ono kada vam piše https umjesto http. Ti certifikati omogućavaju enkripciju (šifriranje podataka). Hacker i dalje može doći do tih podataka, ali ako su šifrirani nisu mu korisni. To vrijedi osim kada hacker probije šifru. Tada obično dolazi do masovnih krađa kreditnih kartica i slično.

 

About Urednik

Pišem i pomažem onima koji traže način kako zaraditi u ova teška vremena...

One Response to Kako postati hacker?

  1. Zvonimir 10/02/2012 at 07:16 #

    Ima li neka dobra stranica s uputama kako postati hacker?

Leave a Reply